Prejsť na Obsah

Tri tipy, ako môže rastlinná strava zlepšiť zdravie vašich čriev

Publikované:

Priemerná doba čítanie: 2 minúty

Zdravie čriev ovplyvňuje mnoho faktorov, jedným z nich je strava. Dr. Robert Dixon, odborník spoločnosti Unilever na črevný mikrobióm, vysvetľuje pozitívny vplyv, ktorý môže mať konzumácia rôznorodých rastlinných potravín na črevný mikrobióm a naše zdravie. Je to veľmi aktuálna téma, keďže január je vegánskym mesiacom, teda mesiacom bez mäsa a živočíšnych výrobkov.

Rodina u společného jídla

Na našom tele a v ňom žijú stovky rôznych druhov baktérií - odhaduje sa, že ich je až 40 biliónov - a väčšina z nich žije v našich črevách.

Spoločne sa nazývajú črevný mikrobióm. Majú významný vplyv na naše trávenie, imunitný systém a zdravie celého tela vrátane mozgu, svalov a kostí. Môžu dokonca ovplyvniť našu náladu.

„Každý z nás má jedinečný črevný mikrobióm, takže je ťažké určiť jediný ukazovateľ zdravia," hovorí Robert Dixon, vedecký a technologický odborník spoločnosti Unilever zaoberajúci sa črevným mikrobiómom.

„Bez ohľadu na tieto rozdiely medzi jednotlivcami však môžeme povedať, že rozmanitý mikrobióm je najlepším ukazovateľom zdravého mikrobiómu. A zdravý mikrobióm udržuje optimálne fungovanie vášho tela.“

Rozmanitosť stravy je zásadná

Zistenia projektu American Gut Project, najväčšieho občianskeho vedeckého projektu zameraného na mikrobióm, ukazujú, že ľudia, ktorí jedia viac ako 30 rôznych rastlinných potravín týždenne, majú rozmanitejší, a teda zdravší mikrobióm ako tí, ktorí ich jedia desať alebo menej.

„Jedným z najlepších spôsobov, ako si zachovať rozmanitosť nášho črevného mikrobiómu, je konzumácia rozmanitého ovocia a zeleniny," hovorí Dr. Dixon. Napriek tomu má mnoho ľudí problém zjesť porciu ovocia a zeleniny päťkrát denne, ktorú odporúča WHO.

Napríklad prieskum Veg Facts z roku 2021 o stravovacích návykoch v Spojenom kráľovstve zistil, že tento denný cieľ v súčasnosti dosahuje len 33 % dospelých a len 12 % detí vo veku 11 až 18 rokov.

To je len jeden z dôvodov, prečo Unilever R&D, Nutrition a Ice Cream pracujú na vytvorení produktov, ktoré ľuďom uľahčia stravovanie a užívanie rastlinnej stravy.

„Hovorí sa, že rozmanitosť je korením života, a to platí aj pre mikróby, ktoré žijú vo vašich črevách," hovorí doktor Dixon. „Prečo nevyskúšať niektoré z našich rastlinných receptov? Váš mikrobióm si to zaslúži."

Tri spôsoby, ako jesť viac zeleniny a pestovať si dobré črevné baktérie

Jednoduché a chutné recepty na rastlinnej báze pre naštartovanie Veganuary.

  1. Zaraďte fazuľu a strukoviny pre viac vlákniny

    Image of child eating a piece of broccoli off her fork

    Hoci cícer alebo brokolica nepatria medzi ingrediencie, ktoré sa často objavujú na našich jedálnych lístkoch, ich pridanie do polievky, čili alebo kari je skvelým spôsobom, ako si spestriť príjem zeleniny a pridať vlákninu do jedálnička.

    „Strava s vysokým obsahom vlákniny a polyfenolov udržiava rozmanitosť nášho črevného mikrobiómu," hovorí doktor Dixon. „Hoci ich ľudská časť našich čriev nedokáže stráviť, sú bohatým zdrojom potravy pre naše črevné baktérie, pretože každá baktéria uprednostňuje niečo iné."

    Prečo nevyskúšať marocký-šošovicový a zeleninový guláš od Knorru alebo Hellmann’s krémové brokolicové cestoviny?

  2. Zvýšte svoj príjem probiotík pomocou bobuľovín

    Magnum vegan ice cream in a berry smoothie bowl

    Prebiotiká sú dobré pre črevný mikrobióm, pretože pôsobia ako mikrobiálne hnojivo a stimulujú rast prospešných baktérií.

    Dobrou správou je, že prebiotiká sa nachádzajú v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Napríklad čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny a polyfenolov, takže sú zdravé pre vás aj pre váš črevný mikrobióm.

    Čo tak vyskúšať Hellmann’s čučoriedkový crisp s Hellmann’s veganskou majonézou alebo si vychutnať dekadentnú víkendovú pochúťku s Magnum Vegan rannou smoothie bowl

  3. Pridajte sladkokyslú chuť s fermentovanou zeleninou

    Three jars of fermented vegetables including sauerkraut and kimchi

    Výskumy ukazujú, že rôzne druhy fermentovaných potravín, ako je kyslá kapusta, kefír a kimči, obsahujú rôzne druhy mikróbov, takže konzumácia rôznych fermentovaných potravín môže byť veľmi prospešná.

    Sú tiež bohatým zdrojom prospešných mikróbov, ktoré môžu zlepšiť funkciu nášho mikrobiómu a pomôcť obnoviť mikrobiómom dobré, ak bolo narušené.

    A hoci výrazná chuť kimči nemusí byť sama o sebe lákavá, je to skvelá prísada do rezancových jedál a vyprážaných hranoliek.

    Prečo nevyskúšať kórejské Peckers z The Vegetarian Butcher?

Späť hore