Toggle Hľadať

3. Tlačové správy
  4. Fantastický plast – úspešný príbeh Young Entrepreneurs Awards

Fantastický plast – úspešný príbeh Young Entrepreneurs Awards

Tohtoročný ročník ocenení Unilever Young Entrepreneurs Awards odštartoval a prihlásiť sa do neho môžete do 30. júna 2017. V tomto článku vám predstavíme výnimočný príbeh víťaza minulého ročníku Oscara Andresa Mendez Gerardina, ktorý nám prezradil, ako výhra v našej súťaži zmenila jeho spoločnosť Conceptos Plasticos, ktorá pôsobí v oblasti recyklácie plastu.

V spoločnosti Unilever vieme, že inovácie hrajú kľúčovú úlohu vo vytváraní sveta, v ktorom je udržateľnosť jeho samozrejmosťou.

To je dôvod, prečo sme skutočne vďační za konanie ďalšieho ročníka Unilever Young Entrepreneurs Awards, ktorý sa koná v spolupráci s University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) a s organizáciou Ashoka. Ocenenie Unilever Young Entrepreneurs Awards je zamerané na podporu a oslavu inšpiratívnych mladých ľudí z celého sveta a ich iniciatív, produktov alebo služieb, ktoré riešia niektoré z najväčších problémov našej planéty a týkajú sa udržateľnosti.

Úspech v našej súťaži Young Entrepreneurs Awards (YEA) môže priniesť veľkú zmenu – vám, vášmu podnikaniu, či iniciatíve a taktiež celej spoločnosti. Všetci naši finalisti obdržia finančnú odmenu a mentoring a mnoho z nich môže vďaka tomu svoje skvelé nápady posunúť ešte ďalej.

V roku 2016 zvíťazil Oscar Andreas Mendez Gerardino so svojím projektom Conceptos Plasticos. Andreas založil kolumbijskú spoločnosť, ktorá recykluje plast a mení ho v stavebný materiál pre vysoko kvalitné, bezpečné a nízkonákladové bývanie. O rok neskôr s nami Oscar zdieľal to, ako jeho účasť v našej súťaži zmenila jeho, jeho podnikanie a recyklovanie ako také. Prečítajte si viac o Oscarovi a jeho spoločnosti Conceptos Plasticos.

Oscar, ďakujeme, že si súhlasil s rozhovorom. Čo sa zmenilo u Conceptos Plasticos od doby, kedy si vyhral v súťaži YEA v roku 2016?

“Zdvojnásobili sme našu výrobnú kapacitu a zvýšili naše predaje."

Poslední rok bol trochu náročný. Tím, že sme vyhrali v súťaži a písalo sa o nás v médiách, obdržali sme tisíce dotazov z celého sveta. Už predtým sme podnikali, ale na lokálnej úrovni, a zameriavali sme sa na zlepšovanie vlastného mesta tým, že sme sa zamerali na ťažko recyklovateľný plast. Od účasti v súťaži sme obdržali dotazy z Juhoafrickej republiky, Filipín, Haiti, Nikaraguy, Kostariky, či Libanonu. Zdvojnásobili sme našu výrobnú kapacitu, zvýšili predaje a spolupracujeme s veľkými spoločnosťami na portfóliu služieb súvisiacich s recykláciou.

Ako ti pomohla súťaž YEA pripraviť sa na taký úspech?

“Môže sa balenie mojej zmrzliny stať súčasťou môjho domu? Áno, pokiaľ s ním zachádzate správne."

Po prvé, pomoc, ktorú sme dostali na Cambridge, nám pomohla vytvoriť náš podnikateľský model a porozumieť významu, aký môžeme hrať v cirkulárnej ekonomike. Taktiež nám to pomohlo pozrieť sa na náš projekt z globálnej perspektívy a uspôsobiť ho tak, aby riešil globálne problémy. Naučiť sa jednať s bankami a veľkými spoločnosťami bolo tiež veľmi dôležité.

Dosiahol si to, čo si očakával?

Splnili sme naše pôvodné ciele, ale vzápätí sme si stanovili ešte ambicióznejšie ciele! Veľa miest, odkiaľ dostávame ponuky, nemajú takú skúsenosť s recykláciou ako my, čo znamená, že nemajú k dispozícii materiál, s ktorým v rámci nášho projektu pracujeme. To vyžaduje zmenu.

Pokiaľ máte radi zmrzlinu, ktorá je zabalená v plastovom obale, a spýtate sa ma, “ môže byť tento plast premenený na stenu domu”? Odpoviem vám, “áno... ale iba v prípade pokiaľ s plastom zachádzate správne.” Súčasťou nášho projektu je spolupráca s vládami na tom, ako majú vyzerať nové regulácie v oblasti plastov. Vidíme pokroky v Latinskej Amerike, ale z celosvetového hľadiska musíme ešte prejsť dlhú cestu.

Stretol si sa za uplynulý rok s nejakými problémami alebo komplikáciami?

“Nové možnosti, nové spôsoby aj nové vzťahy."

Okrem infraštruktúry recyklácie existuje tiež problém so stavebným obmedzením. Náš produkt je alternatívou k tradičným stavebným materiálom. Berieme plastový odpad bez akejkoľvek hodnoty, ktorého je ťažké sa zbaviť, a meníme ho na produkt, ktorý môže vyriešiť problémy s bývaním a jeho nedostatkom a popri tom podporovať komunity, aby si stavali a mali vlastné bývanie. Avšak stavebníctvo je tradičným sektorom a regulačné organizácie sa neposúvajú rovnakou rýchlosťou ako inovácie. My to riešime tak, že náš projekt ľuďom predstavujeme – aký produkt vyrábame a ako náš model pozitívne pôsobí na spoločnosť a životné prostredie.

Znovu ti ďakujeme, Oscar, a prajeme veľa ďalších úspechov s Conceptos Plasticos. Ešte predtým ako sa rozlúčime, akú radu by si dal tohtoročným účastníkom ocenenia Young Entrepreneurs Awards?

Dobrá otázka. Je to určite výnimočný zážitok. Mali by si zo všetkých diskusií a mítingov odniesť maximum, mali by mať otvorené oči aj myseľ, hľadať nové možnosti, nové spôsoby a nové kontakty, či spolupráce.

Zistite viac o týchto témach

Hľadáme mladých inovátorov

Pokiaľ podobne ako Oscar stojíte za výnimočnou iniciatívou, produktami alebo službami, ktoré sa podieľajú na riešení veľkých výziev v oblasti udržateľnosti v týchto kategóriách – Z farmy na stôl, Príležitosti pro ženy, Odpad alebo Voda, radi by sme o vás popčuli! Prihláste sa do Unilever Young Entrepreneurs Awards do 30. júna 2017 a my ôsmim finalistom dáme príležitosť posúvať svoje podnikanie omnoho ďalej a zmeniť svet.

Na začiatok